Konferencija za novinare – najava izgradnje

Na zagrebačkom bazenu Utrina, u srijedu 21. prosinca 2022., održana je konferencija za medije povodom raspisivanja javne nabave u okviru projekta „Solarizacija ustanova Grada Zagreba –  SOLIZAG” za nabavu opreme, ugradnju i puštanje u rad sunčanih elektrana na osam objekata Grada Zagreba ukupne snage 1,43 MW. Javna nabava raspisana je 1. prosinca 2022.,  rok za dostavu ponuda je do 27. prosinca 2022., a ukupna procijenjena vrijednost iznosi 7.047.000,00 kuna.

“Jedan od uvjeta je da sunčane elektrane budu u pogonu do kraja 2023. Elektrane će se instalirati na krovovima bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječjem vrtiću Trnsko, Klinike za psihijatriju Sveti Ivan, Domovima za starije Trešnjevka 1 i 2 te na objektu podružnice Čistoće- SOC Jakuševac.” – istaknula je Tatjana Operta, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba. Dodala je da projekt SOLIZAG ima za cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama i nekretninama kojima je vlasnik ili osnivač Grad Zagreb te na lokaciji nekretnine Podružnice Čistoće koja je u sastavu Zagrebačkog holdinga d.o.o. 

“Projekt SOLIZAG direktno adresira i problem ovisnosti o opskrbi te rastućih troškova električne energije u nekretninama koje su predmet infrastrukturnih aktivnosti. Projekt također izravno doprinosi postizanju nacionalnih ciljeva opisanih u Strategiji energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050., Dugoročnoj strategiji obnove nacionalnog fonda zgrada do 2050., Strategiji niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. i drugim nacionalnim strategijama i planovima u svezi s energetskom učinkovitosti i prilagodbi klimatskim promjenama”, pojasnio je Ivan Divić ispred Ministarstva regionalnog razoja i fondova Europske unije.   

Zamjenik ravnatelja Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) Velimir Šegon naglasio je kako će se izgradnjom sunčanih elektrana kroz osam pilot-projekata ugljični otisak smanjiti za 222 tCO2/godišnje, a udio zelene energije u ukupnoj potrošnji predmetnih nekretnina iznosit će 18%. Realizacijom osam pilot-projekata ostvarit će se povećanje korištenja energije iz obnovljivih izvora za 1400 MWh. 

Projekt SOLIZAG financiran je od strane država Island, Lihtenštajn i Norveška putem Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora (EGP) za razdoblje 2014.-2021. u okviru Programa Energija i klimatske promjene. Prijavitelj projekta je Grad Zagreb, a nacionalni partner Zagrebački holding d.o.o. Osim nacionalnog partnera, u projektu sudjeluje i partner iz zemlje donatora (Norveška), Međunarodna zaklada Energy Farm (engl. Energy Farm International Foundation). U srpnju 2022. potpisan je ugovor između upravitelja programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova europske unije i Grada Zagreba o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt “Solarizacija ustanova Grada Zagreba-  SOLIZAG” koji se financira iz EGP financijskog mehanizma. Prije provedbe mjera predviđenih ovim projektnim prijedlogom, godišnja potrošnja električne energije (2019.) u navedenim nekretninama iznosi gotovo 7600 MWh. 

Vidi ostale objave...

SOLIZAG PRVA RADIONICA 02.03.2023.

02.03.2023. održana je prva radionica bilateralne suradnje partnera u sklopu projekta „ Solarizacija ustanova grada Zagreba- SOLIZAG “, ref. broj 75, koji je uspješno prijavljen na Poziv