SOLIZAG PRVA RADIONICA 02.03.2023.


02.03.2023. održana je prva radionica bilateralne suradnje partnera u sklopu projekta „ Solarizacija ustanova grada Zagreba- SOLIZAG “, ref. broj 75, koji je uspješno prijavljen na Poziv za „ Povećanje kapaciteta za proizvodnju solarne energije “ koji se financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014.-2021., u sklopu Programa „ Energija i klimatske promjene “.

Na radionici su sudjelovali predstavnici Grada Zagreba, Norveškog projektnog partnera, Programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar, upravitelja programa Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, projektnog partnera Zagrebačkog Holdinga , kao i djelatnici ustanova na kojima se postavljaju solarne elektrane.

Uvodnu riječ održao je Ivan Ivanković pomoćnik pročelnice Sektora za ekološku održivost unutar Gradskog ureda za gospodarstvo, ekološku održivost i strategijsko planiranje Grada Zagreba. U uvodu je dan osvrt na dosadašnja projektna ostvarenja.

Prvu prezentaciju na temu “Primjeri dobre prakse u implementaciji, izgradnji i održavanju fotonaponskih panela na javnim zgradama u Norveškoj, s naznakom mogućih problema i načina njihovog rješavanja” održao je projektni partner iz Norveške Erik Eid Hohle menadžer Energigarden – EFIF-a.

E.A.Hohle  predstavio je internacionalnu zakladu iz Norveške The Energy Farm. U prvom dijelu prezentacije obrazložene su specifične energetske potrebe i potrošnje energije u Norveškoj. U drugom dijelu prezentacije prikazani su primjeri primjene solarne energije u gradovima i manjim lokalnim zajednicama u Norveškoj s posebnim naglaskom na javne zgrade poput škola u Oslu. Po završetku prezentacije otvoreno se razgovaralo o potencijalima, problemima i rješenjima pri korištenju obnovljivih izvora energije. 

Drugu prezentaciju održao je Marko Vlainić voditelj projekata  Regionalne energetsko-klimatska agencije Sjeverozapadne Hrvatske REGEA. Prezentacija je održana na temu Sunčane elektrane na zgradama Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga (SOLIZAG). U prvom dijelu prezentacije dotakla se tema tržišta električne energije i anomalija na tržištu Republike Hrvatske, tehničkih aspekata postrojenja sunčanih elektrana kao i administrativnih postupaka za ishođenje dozvola za postavljanje elektrana. U drugom dijelu prezentacije prezentirani su svi pilot projekti, kao i detalji provedenih postupaka javne nabave za izgradnje elektrana.

Vidi ostale objave...

SOLIZAG PRVA RADIONICA 02.03.2023.

02.03.2023. održana je prva radionica bilateralne suradnje partnera u sklopu projekta „ Solarizacija ustanova grada Zagreba- SOLIZAG “, ref. broj 75, koji je uspješno prijavljen na Poziv