Završeni radovi na izgradnji fotonaponske elektrane na Klinici za psihijatriju Sv. Ivan

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet, zajedno s ministrom regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimom Erlićem, ravnateljem Klinike za psihijatriju sv. Ivan Vladimirom Grošićem, veleposlanikom Norveške za RH Nj.E. Arneom Sannesom Bjørnstadom i ravnateljem Regionalne energetske agencije sjeverozapadne hrvatske Julijem Domcem, obišli su danas solarne elektrane na zgradi Klinike za psihijatriju sv. Ivan na Jankomiru.

„Sunčana elektrana snage 300kW, ostvarit će godišnje uštede električne energije u iznosu od oko 50 tisuća eura, što je 50% manje od sadašnjih troškova. Snaga samo ove elektrane pola je ukupnog kapaciteta svih panela koje je Grad postavio u zadnjih 20 godina! Ovo je tek početak! Cilj je ove Gradske uprave povećati te kapacitete za čak 50 puta“ poručio je gradonačelnik Tomislav Tomašević nakon obilaska Klinike koja će ubuduće polovicu potrebne energije dobivati uz snagu sunca.

Gradonačelnik Tomašević istaknuo je kako je ovo je dosad najveća instalirana elektrana na objektima kojima upravlja Grad Zagreb ili su u vlasništvu Grada. „S jedne strane radimo nešto što je dobro za okoliš, s druge strane radimo nešto dobro za lokalnu ekonomiju, s treće strane radimo financijske uštede našim ustanovama“, naglasio je. 

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac je istaknuo da će Klinika, po sadašnjim cijenama, uštedjeti oko 48 tisuća eura godišnje. Uime djelatnika i štićenika Klinike za psihijatriju sv. Ivan, ravnatelj Vladimir Grošić zahvalio je gradonačelniku i njegovim suradnicima na odličnoj suradnji u realizaciji ovog, ali i drugih projekata. „Ovo je samo početak naših napora da smanjimo udio štetnih plinova u atmosferi. Grad nam daje veliku podršku našem radu, imaju sluha za inovativne ideje i podupiru nas u nizu projekata koje provodimo u našim dnevnim bolnicama.“

Riječ je o realizaciji projekta SOLIZAG koji ima za cilj povećanje korištenja obnovljivih izvora energije u ustanovama i  nekretninama kojima je Grad Zagreb osnivač ili vlasnik. Preostali objekti na koje se u sklopu projekta postavljaju sunčane elektrane i  ukupne snage 1,43 MW su: krovovi bazena Utrine, Svetice i Jelkovec, Dječji vrtić Trnsko, Domovi za starije Trešnjevka 1 i 2 te objekt podružnice Čistoće – SOC Jakuševac.

Ovaj projekt dobar primjer zelene politike i pokazatelj što mogu učiniti javne ustanove po pitanju uštede energije i smanjenja emisije CO2.

Vidi ostale objave...

SOLIZAG PRVA RADIONICA 02.03.2023.

02.03.2023. održana je prva radionica bilateralne suradnje partnera u sklopu projekta „ Solarizacija ustanova grada Zagreba- SOLIZAG “, ref. broj 75, koji je uspješno prijavljen na Poziv